14. GELENEKSEL GÜNEY MARMARA ŞÖLENI BU YIL 30 HAZIRAN 2012 CUMARTESI AKŞAMI SAAT 19.00'DA BURSA MUSTAFAKEMALPAŞA KARAORMAN KÖYÜ'NDE coşkuyla kutlandı.
Güney Marmara Şöleni'ne katılmak üzere sabah Ankara'dan yola çıkan KAFFED genel başkanı Vacit Kadıoğlu, genel başkan yardımcısı Hasan Seymen, Adığe Masası koordinatörü Yıldız Şekerci, Bursa girişinde Bursa Çerkes Derneği dernek başkanı Levent Turgut, Federasyon eğitim teşkilat sekreteri Filiz Çelik ve Bursa derneği yöneticileri tarafından karşılandı.
Bursa'da öğle yemeği yiyen heyet daha sonra Karaorman köyüne hareket etti. Karacabey girişinde yaklaşık 100 arabalık bir konvoy, heyeti karşıladı. Karacabey dernek başkanı Adem Tosun, Bandırma dernek başkanı Namık Nart, Balıkesir dernek başkanı Erhan Savkaf ve Mustafakemalpasa dernek başkanı Ercan Asa Genel Başkanı birlikte karşılayarak bölgelerine gelmelerinden dolayı memnuniyet ve teşekkürlerini ilettiler. Genel başkan Kadıoglu Federasyon yönetiminin Ankara’da oturmak için değil , Çerkes halkına hizmet için var olduğunu dile getirerek, “Gücümüz yettiğince hizmet etmeye kararlıyız” dedi. Mustafakemalpaşa belediye başkanı ve Karacabey kaymakamı ile yenilen yemekten sonra konvoy halinde Karacabey içinden geçen heyet Karaorman köyüne ulaştıktan sonra şölen öncesi köy halkıyla sohbet etti.
Açılış konuşmalarının ardından coşkulu şölende KAFFED genel başkanı Vacit Kadıoğlu DİL konusuyla ilgili dikkat çekici bir konuşma yaptı ve çerkes duyarlılığına vurgu yaptı.
14. GELENEKSEL GÜNEY MARMARA ŞÖLENInin düzenlendiği BURSA MUSTAFA KEMAL PAŞA KARAORMAN KÖYÜ;
Rusya'dan 1864 yılında sürgün edilen Çerkez (Adiğe) boyu olan Abzahlar kurmuştur. Kafkasyadan sürgün ile gelen Karaorman sakinleri Balkanlara gelmiş, Osmanlı hükümeti tarafından Romanya - Bulgaristan sınırları arasında bir bölgeye yerleştirilmiştir. Yaklaşık 5 yıllık bir ikametten sonra, 1877- 1878 yılları, 93 harbinin ardından, İmzalanan ve Balkanlardaki Slavların (Bulgar-Sırp) Rusyadan ricası ve Rusyanın isteğiyle Balkanlara yerleştirilen, Çerkeslerin (Adığe) Balkanlardan göç ettirilmesini içeren Berlin Antlaşması gereği, ilk olarak, Balkanlardaki tüm Çerkes (Adığe) gruplarının toplandığı, bu günkü adıyla Tekirdağ İlinin Çerkesköy ilçesine gelmişlerdir. Daha sonraki günlerde Osmanlı hükümeti tarafından grubun büyük bir kısmı Bursa'nın Mustafa Kemalpaşa ilçesi Karaorman köyüne yerleştirilmiş. Bir kısmı Balıkesir ili Susurluk ilçesi Demirkapı Köyüne yerleştirilmiş, grubun geri kalan kısmı Balıkesir ilinin 5 köyüne dağıtılmıştır. Balıkesirin 5 köyüne dağıtılanlar daha sonra bir araya gelip, Karaormandaki (Adığe) Çerkeslerle birleşme daha sonra kafkasya’ ya dönme kararı almış ve bugün Çaldere( Dereçerkes -Dereköy) Köyünün bulunduğu yerde başlarında Yaşlı-Bilge (Thamate) İshak Efendi ve yardımcısı konumundaki Beslan isimli şahıs ile geçici olarak toplanmışlardır. Bu geçici toplanma zamanla daimi iskana dönüşmüştür. Kepsut ilçesine bağlı olan Dereçerkes köyü sonraları Bigadiç ilçesine bağlanıp, ismi Çaldere olarak değiştirilmiştir. Balkanlardan toplu olarak gelen ve dağıtılan gruplar dönemin bazı olumsuz şartları, savaş hali, gibi sebeplerden dolayı bir araya gelememiştir. Şu an Karaorman köyü aldığı göçler sonucu Çerkes (Adiğe), Muhacir, Gürcü, Manav, Yörük nüfusunu içinde barındırmaktadır ve bu kavimlerinden oluşan bir kültür mozayiği yaşamın her alanında kendini göstermektedir.
Bursa iline 95 km, Mustafakemalpaşa ilçesine 10 km uzaklıktadır.